Panduan Sukatan Metrik

Timbangan berat

1.2 kg                                      =  2 kt
600 g                                       = 1 kt
300g                                        = 8 tah
150g                                        = 4 tah
38g                                          = 1 tah
450g                                        = 1 lb./1 paun
25 g                                         = 1 0z./1 auns

Isipadu

1 liter                                      = 4 1/2 cawan (cawan 8 auns cecair)
500ml                                     = 1 pain
250ml                                     = 1/2 pain
1 camca besar                        = 15 ml
1 camca teh                            = 5 ml


Ukuran panjang

2.5 cm                                   = 1 inci
10cm                                     = 4 inci
25 cm                                    = 10 inci

Suhu Ketuhar

Perlahan                               = 150 'c -170 'c (300'F-325'F)
sederhana                            = 180'c - 190'c (350'F-375'F)
panas                                  =  200'c - 220'c (400'F-425'F)
amat panas                          = 230'c - 240'c (450'F -475'F)

Comments Links to this post

Ayam Goreng Sambal


Bahan-bahan:

1 ekor ayam dipotong 18 bahagian
250gm cili kering(dikisar)
200gm bawang(dikisar)
50gm halia (dikisar)
50gm bawang putih(dikisar)
sedikit garam dan perasa(ajinomoto)

cara nak buat:
-Goreng ayam terlebih dahulu.kemudian campurkan semua bahan yg dikisar dan digoreng sehingga kekuningan.
-setelah itu,masukkan ayam dan kacau rata.akhir sekali tambakan garam dan perasa...lepas tu da bole makan

p/s-tatau pasal sukatan?tengok sini:-sukatan

Comments Links to this post

Udang Masak Lemak Pekat


Bahan-bahan:

100gm bawang besar
20gm bawang putih
10gm kunyit basah
10gm halia
1 biji santan kelapa
20gm cili Boh
200gm udang sederhana besar
50gm tomato
10gm cili merah
10gm cili hijau
10gm asam keping
garam secukup rasa

Cara nak buat:

-mesin bawang besar , halia ,bawang putih dan kunyit basah.Selepas itu bahan td dimasukkan kedalam santan dan dididihkan sehingga pekat.
-Selepas itu ,masukkan udang kedalam kuah td selama 10 min.kemudian masukkan cili merah,cili hijau,tomato,asam keping dan garam.Apabila da masak,da boleh melantak...hahaha..selamat mencuba

p/s-tatau pasal masakan?tengok sini:-sukatan

Comments Links to this post

Udang Goreng Bercili


Bahan-bahan:

1 kt(600g) udang besar
10 biji cili merah
1 senduk tomato sos
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
garam, gula, serbuk perasa (ajinomoto) secukup rasa

Cara Nak Buat :

-Udang dibersihkan tp jgn dibuang kulit, masukkan kedalam periuk dan rebus sehingga udang berwarna merah.
-Cili merah, bawang merah dan bawang putih dikisar atau digiling sehingga lumat
-panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yg telah digiling td.kemudian masukkan pula tomato sos dan tambahkan garam,gula serta serbuk perasa.
-Apabila bahan telah kekuningan dan naik baunya masukkan pula udang tadi.kacau hinnga rata dan angkat untuk melantak...hahahaha..selamat mencuba

p/s-tatau pasal sukatan?tengok sini;-sukatan

Comments Links to this post
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme