Daging Dalma Bik Mama

mamangok takde gambar daging dalma..jadi bagi mengantikan gambar tersebut,mamangok letak gambar BIK MAMA ye...

     




bik mama



mesti anda tertanya-tanya..aik..takkan nak masak daging badak...taklah..sebenarnya..picture badak ni mamangok letak untuk menggantikan gambar bik mama..tuan punya nama bik mama ni comel diletak gambar badak..bukan nak menghina orang yang sihat..tapi bik mama memang suka badak..nak wat macammane..huhuhu
bahan-bahan:-

1000g daging
-120g bawang besar (a)
-10g bawang merah (b)
-20g bawang putih(c)
-20g halia(d)
-30g lada putih(e)
-20g kunyit hidup(f)
-30g serai(g)
-30g gula(h)
-40g rempah ketumbar
-20g garam
-20g serbuk perasa
-15g daun bawang
-15g daun sup

-(a) hingga (h) ditumbuk lumat

cara nak buat:

-daging dipotong nipis selebar seperti mini stek.gaulkan dengan bahan-bahan yang telah ditumbuk lumat.perapkan selama 3 atau 4 jam.
-panaskan minyak dan masukkan daging yang telah diperap bersama rempah ketumbar,garam dan serbuk perasa.
-goreng daging tadi sehinnga menjadi empuk.letakkan kedalam sebuah bekas dan susun daging tersebut.hiaskan dengan bawang goreng dan daun sadri/sup yg telah dipotong

Lala laila isabella

ini lala
ini laila isabella

so mamangok namakan resepi lala laila isabella

bahan-bahan:-

-2 kg lala
-10 biji cili merah
-5 biji cili padi
-2 sudu teh petis kacang
-5 ulas bawang putih
-1 cm halia
-3 sudu teh ciliboh
-2 sudu teh gula
-1 sudu teh sos kacang soya
-1 tangkai daun bawang

cara nak buat:-

-cili merah,cili padi,petis ,bawang putih,halia,cili boh,gula,dan sos kacang soya dimasak bawah api yg sederhana panas,supaya ramuan itu tidak cepat hangit.ramuan itu yg dijadikan kuah digoreng dengan lada sehingga masak
-taburkan daun bawang ke atas masakan.ia da siap utk dimakan

p/s:nak lebih feel..makan sambil layan cite laila isabella

Ketam Masak Lemak Janda Meletup


Bahan-bahan:-

-1000g ketam bunga
-1 liter santan pekat
-150g serai
-150g bawang merah
-100g cili padi
-50g kunyit hidup
-garam ikut rasa
-serbuk perasa
-1/2 biji nanas

cara nak buat:-

ketam dibersih dan dipotong 2.serai dititik.
-bawang merah,cili merah,cili padi dan kunyit hidup ditumbuk.nenas pula dikupas kulit dan dipotong nipis-nipis
-ketam dimasukkan kedalam periuk sambil dituangkan santan.masukkan serai,bahan tumbuk dan serbuk perasa
-masak diatas api hingga mendidih,dan akhir sekali masukkan nenas.kemudian bolehlah angkat.

Chap Chye Osman Kering

chap chye(hiasan)

jeng-jeng dan yg ni tuan empunya nama

osman kering


hahaha..maka jadilah chapchye osman kering.....


Bahan-bahan:-

-300g udang(dikupas kulit)
-300g kubis(dipotong)
-60g tauhu kering(dipotong 6cm dan rendam)
-40g pucuk(direndam dan dipotong panjang-panjang)
-40g bunga pisang(rendam dan pintal)
-20g cendawan kering (direndam dalam air panas dan belah dua)
-2 keping tauhu(digoreng dan potong persegi
-1 bungkus soohon(direndam)
-1/2 cawan minyak
-6 sudu besar minyak
-2 sudu besar kicap putih
-3 sudu besar taucu

bahan ditumbuk kasar:

-2 ulas bawang putih
-10 ulas bawang merah

cara nak buat:

-panaskan 1/2 cawan minyak dan goreng setiap satu bahan diatas secara berasingan hingga hampir garing.angkat dan ketepikan dahulu
-panaskan 6 sudu besar minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk,kacau sehingga wangi.campurkan udang dan tuang kicap putih
-kemudian masukkan kesemua bahan yang telah digoreng,kecuali kubis dan soohon.kacau hingga sebati
-setelah itu baru masukkan kubis dan soohon.kacau lagi dan kemudian,bolehlah angkat..maka jadilah chap chye osman kering...

p/s-kalu nak lebih rasa dramatik,mamangok cadangkan letak gambar osman kering di hadapan ketika memasak..selamat mencuba

Siakap Kukus ala Mourinho






hahahaha...ala Mourinho?siapa dia ni?..apa kena mengena? Dia ni pengurus pasukan bolasepak real madrid...sebenarnya saje poyo2 mamangok je nk tukar nama...bosan ar dengan nama yg sama apa kata mulai sekarang mamangok akan tukar semua nama2 resepi ni ikut suka2 mamangok.,.hahahaa...anda pun bole mencuba..tiada siapa nk menghalang....

Bahan-bahan:-

-1 ekor ikan siakap
-10g buah keras
-5 ulas cili padi
-10 ulas cili merah
-5 ulas bawang merah
-5 ulas bawang putih
-2 sudu teh petis udang
-1 sudu teh gula
-1 sudu teh garam
-sedikit serbuk perasa
-1/2 cawan air

cara nk buat:

-ikan siakap dibasuh bersih-bersih dengan air asam bagi hilangkan bau hanyir.semua ramuan td dimasukkan didalam air,biarkan sehingga berbau wangi.kemudian,tuangkan kuah itu kedalam ikan.kukus ikan selama 10 minit
-sebelum mengukusnya,pastikan air kukusan telah mendidih,setelah masak angkat..dan hidangkan panas2

Kerabu Perut Dan Taugeh


Bahan-bahan:
-300g perut
-300g taugeh
-150g beras
-600g kelapa
-150g bawang merah
-3 biji cili merah
-10 cili cili padi
-1cm lengkuas
-1cm halia
-50g belacan
-2 biji limau nipis
-garam secukup rasa

cara nak buat:

-perut dibasuh bersih dan direbus.masukkan sedikit garam.setelah empuk,diangkat dan dihiris nipis2
-taugeh dicelur didalam air yg mendidih.jgn layu.sementara beras digoreng tanpa minyak sehingga berwarna merah kemudian diangkat dan dimesin hingga halus.
-setengah kelapa dijadikan kerisik dan setengah lagi dijadikan santan pekat
-cili merah,cili padi,halia,lengkuas,serai,belacan,bawang merah dimesin halus
-gaulkan kesemua bahan yg dimesin dengan santan.masukkan juga garam dan air limau.kacau rata-rata.akhir sekali,masukkan perut dan taugeh,kacau lagi.rasalah asam garamnya.kemudian boleh dihidangkan..



cara lain:disini


Gulai pucuk ubi Dengan Cendawan Kukur(CARA KAMPUNG)

sumber:cik Halijah

Bahan-bahan:-
-2 ikat pucuk ubi yang muda
-2 biji kelapa(untuk santan)
-50g ikan bilis (dikopek)
-250g cendawan kukur
-50g cili padi
-150g bawang merah
-2 inci kunyit hidup
-2 batang serai
-garam secukupnya

cara nak buat:
-pucuk ubi kena bersih2...
-santan tadi diperah..asingkan yg pekat dan cair
-bersihkan ikan bilis.cendawan dibersihkan dengan meramas dengan garam..cuci hingga bersih
-haluskan semua bahan-bahan kecuali serai titik.jerangkan periuk,masukkan bahan yang dihaluskanserai titik dan santan cair
-setelah mendidih masukkan pucuk ubi dan cendawan serta ikan bilis
-setelah kuah tinggal sedikit,masukkan santan pekat dan kacau selalu
-rasa garamnye dan angkat setelah sayur masak.
SELAMAT MENCUBA

Kerabu Nangka







-"nenek oooo nenek....tolong buatkan resepi kerabu nangka"(budak kecik)
-"uiksssssss...jap2..nenek online cari resepi..huhuhuhu"(nenek dah tua skit2)


Bahan-bahan:-

-1/2 biji nangka
-5 biji cili padi
-4 biji cili merah
-1 ruas asam jawa
-1/2cm lengkuas
-secekak daun selom
-sedikit gula dan garam

cara nak buat:

-nangka direbus dan dihiris halus .cili padi dan cili merah ditumbuk halus.begitu juga dengan daun selom dan lengkuas
-gaulkan kesemua bahan di atas bersama serbuk perasa dan garam..SELAMAT MENCUBA UNTUK NENEK TUA SKIT2

Gulai Lemak Ikan Kering(ikan masin) dan Nanas



Mesti pernah makan atau dengar kan..masak sendiri atau tolong habiskan neh...hahahaa..kepada geng-geng bujang yang dok diperantauan atau geng-geng pemuda dan pemudi yang masih xreti nak masak..(maklumlah selama ni asyik tolong makan je)..ni mamangok bg cara2 nak memasaknya...selamat mencuba!

Bahan-bahan:-
-1 biji nenas
-300g tulang ikan kering
-2 bungkus rempah gulai lemak
-100g bawang merah
-50g bawang putih
-600m kelapa parut
-3 tangkai daun kari
-50g halba campur
- minyak
-garam dan serbuk perasa secukupnya

cara nak buat:-

-nenas dikupas kulitnya dan dipotong nipis-nipis
-tulang ikan kering dipotong kecil-kecil.direndam untuk hilangkan rasa masin.setengah dari bawang merah dan putih ditumbuk hakus dan setengah lagi dimayang
-masukkan rempah dan air sekejap.kemudian masukkan pula ikan kering,dikacau rata.masukkan kesemua santan.biarkan mendidih
-masukkan nenas,garam dan serbuk perasa.akhirnya masukkan santan pekat
-panaskan kuali.tumiskan bawang merah,daun kari dan halba campur.setelah kuning,angkat dan tuangkan kedalam kuali tadi.try rasa garamya..masin ke tidak..lepas tu bolehlah geng2 hidangkan...selamat mencuba

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme