Daging Dalma Bik Mama

mamangok takde gambar daging dalma..jadi bagi mengantikan gambar tersebut,mamangok letak gambar BIK MAMA ye...

     




bik mama



mesti anda tertanya-tanya..aik..takkan nak masak daging badak...taklah..sebenarnya..picture badak ni mamangok letak untuk menggantikan gambar bik mama..tuan punya nama bik mama ni comel diletak gambar badak..bukan nak menghina orang yang sihat..tapi bik mama memang suka badak..nak wat macammane..huhuhu
bahan-bahan:-

1000g daging
-120g bawang besar (a)
-10g bawang merah (b)
-20g bawang putih(c)
-20g halia(d)
-30g lada putih(e)
-20g kunyit hidup(f)
-30g serai(g)
-30g gula(h)
-40g rempah ketumbar
-20g garam
-20g serbuk perasa
-15g daun bawang
-15g daun sup

-(a) hingga (h) ditumbuk lumat

cara nak buat:

-daging dipotong nipis selebar seperti mini stek.gaulkan dengan bahan-bahan yang telah ditumbuk lumat.perapkan selama 3 atau 4 jam.
-panaskan minyak dan masukkan daging yang telah diperap bersama rempah ketumbar,garam dan serbuk perasa.
-goreng daging tadi sehinnga menjadi empuk.letakkan kedalam sebuah bekas dan susun daging tersebut.hiaskan dengan bawang goreng dan daun sadri/sup yg telah dipotong

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme