Chap Chye Osman Kering

chap chye(hiasan)

jeng-jeng dan yg ni tuan empunya nama

osman kering


hahaha..maka jadilah chapchye osman kering.....


Bahan-bahan:-

-300g udang(dikupas kulit)
-300g kubis(dipotong)
-60g tauhu kering(dipotong 6cm dan rendam)
-40g pucuk(direndam dan dipotong panjang-panjang)
-40g bunga pisang(rendam dan pintal)
-20g cendawan kering (direndam dalam air panas dan belah dua)
-2 keping tauhu(digoreng dan potong persegi
-1 bungkus soohon(direndam)
-1/2 cawan minyak
-6 sudu besar minyak
-2 sudu besar kicap putih
-3 sudu besar taucu

bahan ditumbuk kasar:

-2 ulas bawang putih
-10 ulas bawang merah

cara nak buat:

-panaskan 1/2 cawan minyak dan goreng setiap satu bahan diatas secara berasingan hingga hampir garing.angkat dan ketepikan dahulu
-panaskan 6 sudu besar minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk,kacau sehingga wangi.campurkan udang dan tuang kicap putih
-kemudian masukkan kesemua bahan yang telah digoreng,kecuali kubis dan soohon.kacau hingga sebati
-setelah itu baru masukkan kubis dan soohon.kacau lagi dan kemudian,bolehlah angkat..maka jadilah chap chye osman kering...

p/s-kalu nak lebih rasa dramatik,mamangok cadangkan letak gambar osman kering di hadapan ketika memasak..selamat mencuba

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme