Gulai Lemak Ikan Kering(ikan masin) dan Nanas



Mesti pernah makan atau dengar kan..masak sendiri atau tolong habiskan neh...hahahaa..kepada geng-geng bujang yang dok diperantauan atau geng-geng pemuda dan pemudi yang masih xreti nak masak..(maklumlah selama ni asyik tolong makan je)..ni mamangok bg cara2 nak memasaknya...selamat mencuba!

Bahan-bahan:-
-1 biji nenas
-300g tulang ikan kering
-2 bungkus rempah gulai lemak
-100g bawang merah
-50g bawang putih
-600m kelapa parut
-3 tangkai daun kari
-50g halba campur
- minyak
-garam dan serbuk perasa secukupnya

cara nak buat:-

-nenas dikupas kulitnya dan dipotong nipis-nipis
-tulang ikan kering dipotong kecil-kecil.direndam untuk hilangkan rasa masin.setengah dari bawang merah dan putih ditumbuk hakus dan setengah lagi dimayang
-masukkan rempah dan air sekejap.kemudian masukkan pula ikan kering,dikacau rata.masukkan kesemua santan.biarkan mendidih
-masukkan nenas,garam dan serbuk perasa.akhirnya masukkan santan pekat
-panaskan kuali.tumiskan bawang merah,daun kari dan halba campur.setelah kuning,angkat dan tuangkan kedalam kuali tadi.try rasa garamya..masin ke tidak..lepas tu bolehlah geng2 hidangkan...selamat mencuba

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme