Apple Pie







Bahan-bahannya
-Tepung serbaguna
-mentega (blh jugak menggunakan shortening)
-1 sudu garam
-1/2 cawan air sejuk
-3 biji apple hijau dibuang kulit dan dipotong dadu
-1/3 cawan gula pasir
-1/2 sudu serbuk kayu manis
-minyak untuk menggoreng

Cara-caranya

  1. Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu manis. Di atas kuali masak dengan menggunakan api yang kecil. Masak sehingga ia lembut, dan lenyek 1/4 dengan garfu dan yang lebihan biarkan ia berketul. Ayak tepung dan garam. Potong mentega yang masih beku. Gaul mentega dengan tepung. Gunakan hujung jari dan ramas sehingga adunan bergentel. Masukkan air dan gaul dengan garfu.
  2. Canai atas papan. Potong panjang 8 inci lebar 6 inci . Letakkan inti epal ditengah pastry. Gunakkan air sejuk di tepi pastry dan lipat kemudian tekan dengan garfu sekeliling pastry agak2 setengah inci.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, api sederhana besar. Goreng pie, satu persatu. 2-3 minit untuk satu belah pie sampai masak dan kekuningan. Toskan atas tisu serap minyak.
Tips: untuk mendapatkan hasil pie yg rangup, simpan apple pie di dlm fridge 15 minit sbl digoreng. 

#credit to resepimama

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme