Kari Ikan









Bahan-bahannya
-2 ekor ikan kembung
-8 ulas bawang putih (3 ulas dimayang dan selebihnya ditumbuk)
-15 ulas bawang merah (5 ulas dimayang dan selebihnya ditumbuk)
-1 1/2 paket serbuk kari
-sedikit biji sawi
-santan
-air asam jawa
-garam
-daun kari

 Cara-caranya
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan
  2. Masukkan biji sawi
  3. Masukkan kari yang telah digaul dengan bawang merah dan bawang putih yg telah ditumbuk halus
  4. Apabila rempah tersebut sudah garing, masukkan santan.
  5. Kemudian masukkan ikan, air asam jawa dan garam secukup rasa.
  6. Akhir sekali masukkan daun kari
  7. Siap utk dihidangkan 

#credit to resepimama

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger | Converted by BloggerTheme